Programma Datagedreven Sturen
In onze digitale samenleving draait alles op data. Als gemeentelijke organisaties kunnen we simpelweg niet meer zonder. Het biedt kansen, al is ons doel altijd dat het gebruik van data ten dienste staat van de maatschappelijke opgaven. Publieke waarden gelden daarbij altijd als kader. Verantwoord datagebruik is dan ook hoofdzakelijk datagedreven werken ten dienste van die maatschappelijke vraagstukken binnen dat kader van publieke waarden.
Wat levert dit programma op?
Datagedreven werken is niet zomaar de ‘oude processen’ digitaliseren, maar biedt nieuwe werkvormen en nieuwe producten. Met de inzet van samenhangende data voor beleid en uitvoering kunnen we de kwaliteit en betrouwbaarheid van het overheidshandelen vergroten. Gezien de maatschappelijke opgaven is dat hard nodig. De drie gemeenten en Duo+ hebben in 2023 besloten gezamenlijk een Programma Datagedreven Sturen op te starten vanuit al bestaande programma's (in Diemen was dat Grip op Sociaal Domein). We hebben gezamenlijk een programmamanager aangesteld en een stuurgroep gevormd.
Onderstaand een samenvatting van de resultaten in 2023:
1. Dashboard Specialistische Jeugdhulp
een multidisciplinair team 'Verbeteren prognose SJH' heeft een dashboard gemaakt met positieve resultaten zoals een verbeterde online prognose waardoor de kostenbeheersing enorm is toegenomen en deze directer bijgestuurd kunnen worden en de inzet effectiever verdeeld wordt en overschrijdingen voorkomen.Het wordt nu volop in de praktijk gebruikt en verder vervolmaakt en aangevuld met actuele inzichten.
2. Indicatoren nieuwe wet inburgering
Met ondersteuning vanuit het programma zijn de indicatoren bepaald om de beleidsdoelen van de nieuwe Wet inburgering te kunnen monitoren, verantwoorden en bijstellen.
3. Informatievoorziening Participatiewet
We hebben een informatiestrategie voor de Participatiewet en de minimaregelingen opgezet. Daarna hebben we opdracht gegeven aan een externe partij (Centric) om de in de informatiestrategie opgenomen data-producten te bouwen.
4. Werkwijze Data omzetten naar informatie
We hebben een gereedschapskist ontwikkeld voor de beleidsadviseurs en informatieanalisten hoe in het format van het programma Datagedreven Sturen de juiste data te verkrijgen om vervolgens te kunnen analyseren voor het gebruik bij de beleidsopzet en beleidsuitvoering alsmede de ontwikkeling van tools bij I&A.
5. Wmo-voorspelmodel
We maken gebruik van het Wmo-voorspelmodel van de VNG om het gebruik van de Wmo op een horizon van vijf jaar te prognosticeren. Het goed gebruiken van dit model hangt samen met het toepassen van het proces Data omzetten naar informatie (beleidsanalyse uitvoeren).
6. KCC-telefonie
We inventariseren wat het KCC nodig heeft met als doel om het beschikbaar stellen van data met de focus op telefonie, om op dagelijkse basis te weten wat er speelt, verantwoording af te kunnen leggen en te kunnen monitoren wat het effect is op de dienstverlening van interventies in het proces. Dit loopt door in 2024.
7. Bestaanszekerheid
Het multidisciplinaire team Bestaanszekerheid heeft haar eindresultaat opgeleverd in een eindrapport. De hoofdconclusie is: Door met data onderbouwde keuzes voor te leggen aan onze bestuurders zijn we beter in staat bij te dragen aan de beleidsdoelen van de gemeenten op het onderwerp bestaanszekerheid. Daarnaast draagt het toevoegen van data in het beleidsproces bij aan het verbeteren van de dienstverlening aan onze inwoners. Daarbij hebben zij concrete voorstellen gedaan voor het vervolg.
8. Training Data in je bedrijfsproces gebruiken voor de beleidsadviseurs
Alle medewerkers van sociaal domein zijn getraind. Uit de evaluatie blijkt dit een groot succes: medewerkers gebruiken data bij beleidsopzet en -uitvoering en geven aan “ik ben gegroeid in mijn vak als beleidsadviseur”. De gemeente Amsterdam gaat deze training nu ook aanbieden aan haar adviseurs.