Holland Park
Doel
Doel is de gefaseerde transformatie van een (voormalig en verouderd) kantorengebied, tot een multifunctioneel, stedelijk woongebied met verschillende ondersteunende voorzieningen.
Projectfase
De gebiedsontwikkeling kent verschillende deelgebieden, ieder als apart project te beschouwen:
Campus Holland Park, een studentencampus met ruim 1.700 wooneenheden (studenten & 'young professionals') en verschillende commerciele functies;
Holland Park Oost, een woongebied met circa 2.100 woningen;
Holland Park West, een woongebied met ruim 700 woningen en een brede school;
Holland Park Zuid, een woongebied met circa 1.500 woningen en voorzieningen
Holland Park Zuid bestaat vervolgens uit verschillende stedenbouwkundige blokken, die elk een apart project vormen.
De Campus en deelplan Holland Park Oost zijn grotendeels gerealiseerd. Holland Park West is in aanbouw en in Holland Park Zuid is de ontwikkeling van het eerste stedenbouwkundige blok gestart.
Realisatie
Per deelproject wordt kort ingegaan op de realisatie.
Campus Diemen Zuid
De huidige Campus is in 2 fases gerealiseerd via transformatie & nieuwbouw. Daarbij zijn ook diverse commerciele functies gerealiseerd. Met de eigenaar / initiatiefnemer wordt onderzocht of er een 3e fase mogelijk is, met een uitbreiding van het woonprogramma door sloop-nieuwbouw en een opwaardering van het (openbaar) gebied. Om dat te bereiken, worden voor de beoogde ontwikkeling onder andere een ruimtelijk programma van eisen en beeldkwaliteitplan opgesteld en is eind 2023 een participatietraject opgestart.
Holland Park Oost
Sinds 2017 zijn gefaseerd een kleine 2.000 woningen gefaseerd opgeleverd en is het bijbehorende openbaar gebied - inclusief het park - aangelegd en overgedragen aan de gemeente. Het laatste bouwplan met 296 woningen en (commerciele) voorzieningen wordt momenteel gebouwd en in 2025, samen met de openbare ruimte, opgeleverd. Het vergroende ontwerp (VO) van dat openbaar gebied is in 2023 afgerond.
Holland Park West
In verschillende bouw- en ontwikkelfases worden de woningen en (commercieel en maatschappelijke) voorzieningen gerealiseerd door ontwikkelcombinatie BPD / Dura Vermeer. Inmiddels zijn de eerste parkeergarage, brede school, 65 middeldure huurwoningen en 41 vrije sector koopwoningen in fase 1 opgeleverd. Het schoolgebouw is in september 2023, met de verhuizing van 't Atelier, in gebruik genomen. De direct aangrenzende openbare ruimte is na de herfstvakantie aangelegd in definitieve uitvoering.
De overige fases met woningen en voorzieningen zijn in verschillende stadia van ontwerp en voorbereiding. Eind 2023 is voor fase 2A (88 koopwoningen en een 'buurthuis') een nieuwe, gewijzigde omgevingsvergunning aangevraagd, nadat het bouwplan in 2023 vanwege tegenvallende verkoopresultaten uit verkoop was gehaald.
Voor fase 3, met daarin 117 sociale huurwoningen, 115 middeldure huurwoningen en 10 vrije sector koopwoningen, is eind 2023 een ontwerpbesluit Stap 3 (vanwege een afwijking op het geluidbeleid qua te nemen geluidbeperkende maatregelen) genomen en ter inzage gelegd. Vervolgens is ook de aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de bouw. Voor dit plandeel is in 2023 een subsidieaanvraag in het kader van de Start Bouw Impuls toegekend, gericht op de realisatie van betaalbare woningen.
Ongeveer 80% van de gronden zijn geleverd aan en betaald door de ontwikkelaar, het restant wordt geleverd en betaald nadat de omgevingsvergunning voor de laatste woningen in het plan is verleend.
Holland Park Zuid
In Holland Park Zuid is sprake van vier stedenbouwkundige blokken met verschillende grondeigenaren. Deze grondeigenaren zijn voornemens de percelen aan ontwikkelaars te verkopen. Er is een vastgesteld bestemmingsplan met onder andere een stedenbouwkundig plan als onderlegger, dat als kader fungeert om planitiatieven te kunnen beoordelen en begeleiden. Aangezien op alle gronden een Wet voorkeursrecht gemeente is gevestigd, heeft de gemeente in 2022 de voorwaarden vastgesteld waaronder zij eenmalig ontheffing van de aanbieidingsplicht wil verlenen voor de grondverkopen. Deze voorwaarden zijn gedeeld met de grondeigenaren.
De ontwikkeling van ieder stedenbouwkundig blok vormt een eigen deelproject. Eind 2023 is een raamovereenkomst gesloten tussen de gemeente en ontwikkelaar AM voor de ontwikkeling het eerste deelproject: Steigerblok (perceel Inholland) en is die ontwikkeling gestart. Het college heeft op 19 december 2023 besloten eenmalig ontheffing te verlenen van de Wvg, voor de verkoop door Inholland aan AM.
Op het Sportblok (het perceel van de Key) zijn eind 2022 dertig modulaire woningen (flexwoningen) door de gemeente opgeleverd, bestemd voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraine. Begin 2023 is de omgeving woonrijp opgeleverd. De woningen worden na 2 tot 3 jaar verplaatst naar een permanente(re) locatie, zodra die gereed is. In december 2023 heeft de Key toestemming verleend een jaar langer gebruik te kunnen maken van dit perceel en zodoende de opvang van Oekrainers daar langer te kunnen organiseren.
Aan de stichting Arq (het perceel Parkblok) is een omgevingsvergunning verleend voor het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan om het huidig maatschappelijk gebruik een jaar te kunnen voortzetten, terwijl zij op zoek is naar een nieuwe huisvestingslocatie.