Armoedebeleid en minimaregelingen

De gemeente geeft extra financiële ondersteuning aan inwoners met een laag inkomen om maatschappelijke participatie mogelijk te maken en problemen te voorkomen. We voeren een ruimhartig armoedebeleid, waarbij niet-gebruik wordt tegengegaan, onder andere door zoveel mogelijk minimaregelingen automatisch toe te kennen.We besteden extra aandacht aan minimahuishoudens met opgroeiende kinderen. We willen niet dat deze kinderen uitgesloten worden van deelname aan maatschappelijke activiteiten vanwege geldgebrek, maar willen dat ze gelijke kansen krijgen om zich te ontwikkelen.

Ook in 2023 hebben de huishoudens met een laag inkomen de gevolgen van de stijgende energieprijzen en inflatie ervaren. Mogelijk juist afgelopen jaar, omdat de daadwerkelijke energielasten pas in 2023 toenamen vanwege aflopende energiecontracten. In 2023 is veel ingezet op het extra ondersteunen van inwoners die dit nodig hebben, onder andere met de energietoeslagen en de maatregelen van de Steunimpuls van najaar 2022.

  • Er is extra ingezet op het onder de aandacht brengen van regelingen en ondersteuningsmogelijkheden voor minima onder andere met behulp van het communicatieoffensief en de ontwikkeling van nieuw communicatiemateriaal. Daarnaast zijn er verschillende acties geweest in het kader van de Vliegende Brigade.

  • De begroting is verhoogd om het aanbod voor kinderen via de Stadspas uit te breiden. Deze pilot loopt tot augustus 2025. Onderdeel hiervan is het kindtegoed, wat jaarlijks op de pas wordt gestort voor kinderen tot en met 14 jaar. In 2023 is ook een eenmalige extra storting gedaan van het kindtegoed op de Stadspas.

  • Er is een draagvlakonderzoek uitgevoerd voor de realisatie van een noodhulpbureau in Diemen. Besluitvorming hierover vindt in 2024 plaats.

  • De gemeente is in gesprek met scholen over de armoedeaanpak op scholen.

  • De (mogelijk) rechthebbende inwoners die geen individuele inkomenstoeslag hebben aangevraagd, zijn geattendeerd op de aanvraagmogelijkheid.

  • Om inwoners met betalingsachterstanden (bij onder meer energieleveranciers) eerder hulp te kunnen bieden is de aanpak Vroeg Eropaf uitgebreid.

  • Er zijn 14 uitgiftepunten voor menstruatieproducten gerealiseerd in Diemen.

  • Het college heeft onderzoek laten doen naar de omvang en samenstelling van de minimapopulatie en de effecten van het armoedebeleid op de inkomenspositie van minimahuishoudens in de gemeente Diemen. Dit heeft een armoedemonitor en een inkomenseffectrapportage opgeleverd.

  • Voedselbank Diemen is gestart met een winkelformule.

In 2024 wordt de Steunimpuls geëvalueerd en een rekenkameronderzoek naar armoede en sociale ongelijkheid uitgevoerd. Op basis van onder andere deze informatie wordt nieuw beleid ontwikkeld, om inwoners met een laag inkomen zo gericht mogelijk te ondersteunen.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf