Inleiding

Onze gemeente voert op verschillende manieren haar taken uit, die we meestal door wet- en regelgeving opgedragen krijgen. Veel van die taken pakken we als gemeente zelf op. Daarnaast voeren we (publieke) taken uit met derde partijen. Dat doen we zowel met andere overheden als met particuliere ondernemingen.

In deze paragraaf beschrijven we een bijzondere vorm van samenwerking, namelijk met zogenaamde verbonden partijen. Dit zijn partijen waarmee de gemeente een bestuurlijke relatie onderhoudt en waarin zij tevens een financieel belang heeft.

Van een bestuurlijke relatie is sprake wanneer wij als gemeente het recht hebben over zaken te beslissen over de verbonden partij. Dit kan bijvoorbeeld als wij vertegenwoordigd worden in het bestuur of stemrecht hebben.

Van financieel belang is sprake als de verbonden partij bij financiële problemen kosten kan verhalen op de gemeente en/of als de gemeente kosten niet terug kan ontvangen van de verbonden partij bij een faillissement.

Partijen waaraan alleen een financieel risico kleeft, nemen we op in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing. Partijen waarmee alleen een bestuurlijk belang is gediend, maken onderdeel uit van één van de programma’s.

Deze paragraaf is om twee redenen van belang voor de raad:

  1. Deelname aan een verbonden partij is een manier, een instrument, om een gemeentelijk doel te bereiken. De beslissing om samen te werken met een verbonden partij en vervolgens de aansturing van die samenwerking is primair de taak van het college. De raad heeft een kaderstellende en controlerende taak. Kernvragen voor de raad zijn bijvoorbeeld of de doelstellingen van de verbonden partijen nog steeds overeenkomen met die van de gemeente en of de doelstellingen van de gemeente via de verbonden partijen zijn gerealiseerd.

  2. Daarnaast spelen de kosten die met deze samenwerking gepaard gaat een rol en het financiele risico wat we kunnen lopen.

Conform artikel 15 van het BBV dient deze paragraaf tenminste te bevatten:

  1. De visie op en de beleidsvoornemens omtrent verbonden partijen;

  2. De lijst van verbonden partijen, die wordt onderverdeeld in:

    • Gemeenschappelijke regelingen;

    • Vennootschappen en coörperaties;

    • Stichtingen en verenigingen;

    • Overige verbonden partijen.

  3. De lijst van verbonden partijen met ten minste de volgende informatie opgenomen:

    • de wijze waarop de gemeente een belang heeft in de verbonden partij en het openbaar belang dat ermee gediend wordt;

    • het belang dat de gemeente in de verbonden partij heeft aan het begin en de verwachte omvang aan het einde van het begrotingsjaar;

    • de verwachte omvang van het eigen vermogen en het vreemd vermogen van de verbonden partij aan het begin en aan het einde van het begrotingsjaar;

    • de verwachte omvang van het financiële resultaat van de verbonden partij in het begrotingsjaar;

    • de eventuele risico’s van de verbonden partij voor de financiële positie van de gemeente.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf